dilluns, 12 de novembre del 2012

La Dialèctica de Plató


República XIV, Plató

Aquest és un text de la República en què és donat un diàleg entre Sòcrates i Glaucó.

Els versos tracten principalment la dialèctica, la qual és mostrada com la màxima disciplina que permet arribar al bé, i per una altra banda es tracten els graus del coneixement, els quals estan dividits i subdividits fins a arribar al coneixement.
 
Ja des de l’inici es troba el concepte de dialèctica, la ciència suprema que distingeix entre les diferents idees. Mitjançant la dialèctica es pot revocar la reminiscència i conèixer la realitat, però tot a través del coneixement.

Les coses es distingeixen després d’haver passat un procés de reconeixement en el qual s’estableixen certs graus. El primer d’ells, com diu Sòcrates, és el coneixement, seguit del pensament, la creença i per últim la imaginació. Aquests quatre graus són subdivisions de dos blocs: la intel·ligència i la opinió. Com es diu al text, “la opinió es refereix a la generació i la intel·ligència a l’essència”. És a dir, la opinió es refereix al món de les coses sensibles i particulars i la intel·ligència es referiria a la ciència, la qual duu cap al món de les idees.

Un cop superats aquests graus pot arribar-se a la idea de bé. El bé és la idea major, a la qual s’ha de poder arribar aïllada de les altres i mitjançant l’essència de les coses, no l’aparença. Sòcrates diu en el text que en cas que algú sigui capaç d’arribar al bé sense haver fet aquest procés, hi haurà arribat mitjançant la opinió i, per tant, a través de tot allò sensible, no de les idees.


La dialèctica és relacionada amb el següent grau per arribar al coneixement de les idees de Plató, el qual és a la vegada relacionat amb el concepte d’amor d’Empèdocles. Empèdocles defensava un món regit per l’amor i l’odi, entre els quals el primer era el màxim valor, que equivaldria al bé. Mitjançant aquest concepte es pot arribar a la bellesa i contemplar-la.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada