Concepte còsmic de la filosofia, Immanuel Kant
Aquest fragment forma part de l’obra Crítica de la raó pura, escrita per Immanuel Kant. Kant fou un filòsof alemany del segle XVIII i és considerat per molts com el pensador més influent de l’era moderna.
El concepte que tracta aquest fragment és el concepte còsmic filosòfic, el qual enllaça els coneixements amb la raó. Com a idees principals, Kant dóna a conèixer els dos significats que pot tenir la paraula filosofia, ja que aquesta pot ser un concepte d’escola i, per una altra banda, un concepte còsmic.
Aquest text adaptat el podríem dividir en quatre parts: la introducció sobre què és filosofar, filosofia com a concepte d’escola, el concepte còsmic i, per últim, la relació entre coneixement i raó.
En el primer paràgraf Kant assenyala que només es pot aprendre a filosofar, no és una habilitat innata, de fet, tot és après, res és innat. Aquestes quatre primeres línies diuen que per filosofar s’ha d’exercir la raó sobre uns principis que ja coneixíem.
La segona part del text tracta sobre la filosofia com a terme acadèmic. Per a Kant aquesta paraula suposava el fet de buscar i voler aconseguir una lògica coherent i perfecta per entendre certs aspectes. Però els filòsofs que fan costat al mètode transcendental no busquen termes perfectes, sinó una manera de fonamentar-los.
Seguidament, les frases que continuen la segona divisió del text mencionen el concepte còsmic. Aquest concepte arribà a ser un prototip, un tòpic, un model a seguir, per a altres filòsofs que el veien com l’ideal de la filosofia. La seva definició la trobem em l’última part del text.
Per tant, en aquest text del famós filòsof, es fa referència a que el concepte còsmic de la filosofia pot respondre a les tres preguntes kantianes, que són: Què puc saber? Què he de fer? I Què m’és permès d’esperar? Totes aquestes preguntes van lligades tant al fet de tenir coneixements com al fet d’aplicar la raó.